Walcz z rozstępami z kolagenem
19 maja 2017Rozstępy to problem, który ma zawsze swoją przyczynę. Zwykle mamy z nimi do czynienia wtedy, gdy włókna naszej skóry są dość sztywne, a co za tym idzie – pękają, choć powinny...
Podobnie jak cegły w domu tak samo kolagen będzie odpowiadał za budowę naszej skóry, wspiera, chroni jej zewnętrzną warstwę. Są jednak takie czynniki jak wiek czy grawitacja, które powodować będą zmiany w strukturze skory i będzie można widzieć niechciane zmarszczki.
Skóra będzie robić się zwiotczała. Z wiekiem naskórek jest cieńszy i będziemy tracić nasz cenny kolagen. Produkcja może być wzmocniona naturalnie, a skóra będzie mogła odzyskać piękny wygląd bez wizyty u chirurga plastycznego. Budulcem kolagenu będą aminokwasy a więc ważne będzie to, by włączyć do diety żywność, która przyniesie nam cenne witaminy, białka, aminokwasy.
Kapusta
Pewnie wiele osób będzie zaskoczonych, ale kapusta jest jednym z najbardziej znanych produktów żywnościowych, które stymulują produkcję kolagenu. Kapusta jest warzywem, w którym mamy wiele witamin: A, B, C,E oraz ogromną dawkę przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych takich jak luteina, które pozwalają neutralizować wolne rodniki.
Awokado
Pewnie wszyscy wiemy, że awokado jest cennym dodatkiem do pielęgnacji skóry. Owoce awokado są bogate w witaminę E, ale będzie tam również poważna dawka kwasów tłuszczowych, które zwiększą produkcją kolagenu. Awokado będzie można także zastosować jako maseczkę, może je także spożywać.
Ryby
Cenne kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do utrzymania zdrowej skóry, a ryby są bardzo bogate w najcenniejsze substancje. Komórki naszej skóry otoczone będą błonami ochronnymi, kwasy omega-3 są niezbędne, gdy chodzi o prawidłową budowę.
Czerwone warzywa i owoce
Czerwone warzywa w szczególności zawierają przeciwutleniacze zwane likopenem, który zasadniczo działa jako naturalny krem, który ma filtr i wpływa na produkcje kolagenu. Następnym razem, gdy wybieramy się do sklepu sięgnijmy po czerwone warzywa i owoce.
Fasola
To cenny składnik, który ma wiele cynku oraz kwasu hialuronowego. Dzięki temu będzie w stanie odżywiać naszą skórę i będzie decydować o jej nawilżeniu.
Czosnek
To naturalny antybiotyk, który pomaga także budować włókna kolagenowe, ponieważ mamy tam siarkę, kwas liponowy i taurynę. Można dodać czosnek do niemal każdej potraw, jej smak zostanie również wzmocniony.
Marchew
Marchew to nie tylko sprzymierzeniec dla osób, które muszą walczyć z trądzikiem, mamy tam bardzo cenną witaminą A, która również buduje nam włókna kolagenowe.
Cytrusy
Dostarczają między innymi duże ilości witaminy C, co będzie ważne, ponieważ to witamina, która buduje nam kolagen.
Siemię lniane
Do dodatek do każdej potrawy, który będzie źródłem błonnika i dostarczy nam również cenne kwasy omega3.