Dlaczego nie powinieneś jeść fast foodów: Prawda o fast foodach, którą wszyscy musimy usłyszećFast food nie jest znany z tego, że jest zdrowy, pożywny i kompletny. Dzięki ciągłemu napływowi krytycznych postów w mediach społecznościowych i filmów dokumentalnych o "niezdrowym" składzie fast foodów i okropności ich procesów produkcyjnych, publiczny odbiór tego typu jedzenia nigdy nie był gorszy. Jednak pomimo całej negatywnej uwagi, jaką fast foody otrzymały w ostatnich latach, nadal cieszą się ogromną popularnością. Globalny przemysł fast foodów jest wart szacunkowo 132 miliardy dolarów (101 miliardów funtów) rocznie, a ponad miliard ludzi je fast foody każdego dnia. Istnieją dziesiątki tysięcy różnych sieci fast foodów rozsianych po każdym zakątku globu - co rodzi pytanie: dlaczego tak wiele osób je uwielbia?

Dlaczego tak bardzo kochamy fast foody?

Fast food nie jest właściwie niczym nowym; istnieje od dziesięcioleci. Przemysł ten rozwijał się i ewoluował wraz ze zmieniającą się populacją świata, a także wraz ze zmianą naszych oczekiwań dotyczących wygody i pracowitego stylu życia. Dlaczego więc tak bardzo je kochamy? Jest kilka kluczowych powodów.

  • Po pierwsze, istnieje ogromny wybór opcji. Każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od wieku, ograniczeń dietetycznych czy upodobań - i to niewątpliwie przyczyniło się do rozwoju branży.
  • Po drugie, jest to tanie i przystępne. Chociaż zmienia się to nieco wraz z wprowadzeniem wyższej klasy i wersji premium klasyków, w większości przypadków fast food jest tańszy niż gotowanie w domu.

Jest to szczególnie prawdziwe dla rodzin z małymi dziećmi, dla których wycieczka do drive-thru jest często najwygodniejszą opcją, gdy czas i pieniądze są ograniczone. Fast food jest również bardzo towarzyski. Niezależnie od tego, czy jesteś z rodziną lub przyjaciółmi, czy też samemu, jedzenie w restauracji typu fast food ma charakter rytualny. Często idziesz z prądem innych ludzi czekających w kolejce, zapachem gotującego się jedzenia, dźwiękiem muzyki i rozmowami osób wokół ciebie. To wspólne doświadczenie, które wielu ludzi uwielbia - i jest to jeden z powodów, dla których media społecznościowe stały się tak popularne.

Smak i jakość składników jest często podejrzana

Innym powodem, dla którego wiele osób nie je fast foodów jest świadomość, że składniki w nich użyte są często niskiej jakości. W końcu nie jest to dokładnie przemysł nastawiony na zdrowie. A biorąc pod uwagę fakt, że głównym celem lokali typu fast food jest to, abyś wszedł, wyszedł i nakarmił się tak szybko, jak to możliwe, to tak naprawdę nigdy nie będzie to dla ciebie dobre. W wielu przypadkach jedzenie jest produkowane bardzo szybko, z niewielką dbałością o jakość i skład składników. Podobnie, składniki są często obciążone dodatkami, konserwantami i chemicznymi środkami aromatyzującymi w celu zwiększenia trwałości.